Festival Porvoo – Borgå

EVELIINA SUMELIUS-LINDBLOM & PHILIP LJUNG

su 5.11. klo 12 Taidetehdas

liput: 20€ / 10€

Pianotaiteilija, musiikin tohtori Eveliina Sumelius-Lindblom toimii suomalaisessa musiikkielämässä monipuolisesti niin taiteilijana, pedagogina ja tutkijana kuin erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Hän erikoistui vuonna 2022 valmistuneessa tohtorintutkinnossaan 1920-luvun ranskalaisen modernismin esteettisiin erityiskysymyksiin ja musiikin esittäjän tutkimusmetodiseen ajatteluun.

Sumelius-Lindblomille taiteen ja tutkimuksen kysymysten rajapinnoilla liikkuminen on luontevaa. Hän on esiintynyt soolokonserttien, luentokonserttien ja erilaisten verkkotapahtumien muodossa sekä pitänyt esitelmiä useissa kansainvälisissä musiikintutkimuksen konferensseissa. Aikamme musiikki kiehtoo Sumelius-Lindblomia ja hän on esimerkiksi kantaesittänyt toistakymmentä Seppo Pohjolan teosta. PianoEspoo-festivaalilla 2023 Sumelius-Lindblom kantaesitti Veli-Matti Puumalalta tilaamansa pianoetydien sarjan Hommages Fugitifs IIIb. Sumelius-Lindblom on tehnyt 1900-luvun suomalaisesta ja ranskalaisesta pianomusiikista lukuisia kantanauhoituksia Yleisradioon ja hän julkaisi hiljattain toisen soololevynsä (”Silent revolution”) SibaRecords-levymerkille. Sumelius-Lindblom on vastaanottanut lukuisia apurahoja merkittävimmiltä suomalaisilta apurahasäätiöitä, viimeisimpänä Pro Musica-säätiön tunnustuasapurahan taiteellisesti ansioituneelle henkilölle vuonna 2021.

Sumelius-Lindblom toimii Musiikkia ja filosofia luentokonserttisarjan asiantuntijatyöryhmässä ja pianonsoitonopetuksen viranhaltijana Porvoonseudun musiikkiopistossa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Sumelius-Lindblom on työskennellyt tohtorikoulutettavana (2017-2020) ja tuntiopettajana DocMus-tohtorikoulussa (2022-23). Sumelius-Lindblom on julkaissut viimeisimmän kansainvälisen tutkimusartikkelinsa arvostetussa Springerin tutkimusantologiassa vuonna 2022.

Ohjelmassa:
Louis Durey: Deux études (1921)
Olivier Messiaen: Préludes pour piano (1928-29)
Veli-Matti Puumala: Hommages Fugitifs IIIb, Second Book of Etudes (2022-23)


Philip Ljung on kansainvälisesti palkittu pianotaiteilija, joka on voittanut monia kilpailuja kuten ”Cittá di Chioggia” Italiassa, ”Nordisk pianokonkurrense” Norjassa ja ”Årets ung musikbegåvning” Ruotsissa. Philip syntyi Ruotsissa, josta hän aloitti musiikillisen matkansa puolalaisten ja venäläisten pianotraditioiden vaikutuksessa. Myöhään teini-iässä hän opiskeli legendaarisen Menahem Presslerin johdolla Indianan yliopistossa Yhdysvalloissa. 19-vuotiaana hän muutti Helsinkiin, jossa hän suoritti opintojaan Sibelius-Akatemiassa Hui-Ying Tawaststjernan johdolla.


Ljung konsertoi nykyään aktiivisesti Suomessa ja Ruotsissa. Hän asuu Porvoossa, jossa hän myös opettaa päätoimisesti pianonsoittoa Porvoonseudun musiikkiopistossa.


Ohjelmassa:

F. Chopin:
Balladi nro.1 g-molli op. 23
Nokturno cis-molli op. 27:2
Valse brilliante As-duuri op 34:1
Surumarssi op. 35
Scherzo nro.2 b-molli op 31
Preludi e-molli op. 28:4
Poloneesi As-duuri ”sankarillinen” op. 53